| Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! | |
|
+40dawiddav kroni BambusKLB stachon88 fajfer Hornet_7 peli77 apri cort Marom Lukasz-odkrywca01 gregotsw hodowca mareczek HOLSON Pasta872 gumis 102 miro1983 Krzysiek86 grindz0ne krzysiek1987 szyszunia firafix mulojad2 jonioslaw Mateusz89 krzysiekh demondemon marek_z_81 Corvus Albus Zuzanna Topielec Adamtere dzidziol0 MrKobusek Tinker bell w-2 knudson akwarysta77 mgrinch FanMalTanWi 44 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
dawiddav
Liczba postów : 12 Dołączył : 06/11/2013
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Czw 07 Lis 2013, 08:46 | |
| Ten sklep jeszcze istnieje? | |
|
| |
Mateusz89
Liczba postów : 731 Dołączył : 12/01/2012 Skąd : Gogolin
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Czw 07 Lis 2013, 09:43 | |
| Hmm, zastanawiające. Nie słyszałem o żadnych zmianach. Podjadę dziś na zakupy i się przekonam. Pozdrawiam. | |
|
| |
macioch
Liczba postów : 141 Dołączył : 30/05/2013 Skąd : Chmielowice
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Czw 07 Lis 2013, 17:02 | |
| Właśnie siedze sobie i pije wytworne wino "Amarena" i nie mogę przestać myśleć o pięknych muszlowcach jakie dziś u widziałem u Piotra piękne cudne multifasciatusy i brevisy.Póki co czekam na ocellatusy ale w multifasciatusach sie dziś zakochałem i chyba dla nich założę drugą Tangę | |
|
| |
knudson
Liczba postów : 368 Dołączył : 18/12/2011 Skąd : Opole
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Czw 07 Lis 2013, 19:55 | |
| Zauważam na naszym forum ogólną niewiarę, że da się Opolu coś zarobić w handlu. Wędkarski - to on jeszcze istnieje? Sklep na Pużaka - to on jeszcze istnieje? :-) | |
|
| |
Adamos
Liczba postów : 34 Dołączył : 28/09/2013
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Czw 07 Lis 2013, 21:04 | |
| - knudson napisał:
- Zauważam na naszym forum ogólną niewiarę, że da się Opolu coś zarobić w handlu. Wędkarski - to on jeszcze istnieje? Sklep na Pużaka - to on jeszcze istnieje? :-)
Wiesz Knudson, to po prostu taka nasza, polska, chrześcijańska życzliwość. A żeby się komuś nie udało, a żeby mu trawa na podwórku zżółkła, a żeby mu baba wyłysiała, itd... Skoro mi się nie udaje, to dlaczego komuś akurat musi. Pzdr | |
|
| |
FanMalTanWi
Liczba postów : 59 Dołączył : 06/05/2012 Skąd : Opole
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Nie 17 Lis 2013, 18:22 | |
| - dawiddav napisał:
- Ten sklep jeszcze istnieje?
Tak sklep istnieje i ma się myślę całkiem dobrze, cały czas wprowadzamy nowe produkty oraz sprowadzamy coraz rzadsze gatunki ryb , roślin i krewetek . Zastanawia mnie - nawet nie wiem jak to nazwać ??? Brak jakiejkolwiek - wiary w handel ? - nie , to po prostu chyba tępa ignorancja. | |
|
| |
Hornet_7
Liczba postów : 29 Dołączył : 28/02/2013 Skąd : Nysa - piękna okolica
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Nie 17 Lis 2013, 22:37 | |
| Czy dostałbym może w salonie:
testy zoolka - PH, KH i GH testy JBL - NO3, PO4 oraz FE
Zależy mi na tych konkretnych firmach do danych testów. | |
|
| |
dawiddav
| |
| |
FanMalTanWi
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Pon 18 Lis 2013, 19:52 | |
| - Hornet_7 napisał:
- Czy dostałbym może w salonie:
testy zoolka - PH, KH i GH testy JBL - NO3, PO4 oraz FE
Zależy mi na tych konkretnych firmach do danych testów. W tej chwili większość testów mamy z Tetry , ale testy Zooleka są do sprowadzenia - Jbl też. Prosze o tel 509574285... | |
|
| |
FanMalTanWi
| |
| |
Mateusz89
Liczba postów : 731 Dołączył : 12/01/2012 Skąd : Gogolin
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Czw 21 Lis 2013, 21:53 | |
| FanMalTanWi raczej powiedziałbym biednego nie stać na tanie rzeczy. Ile rzeczy kupiliście wysyłkowo i nie chce wam się reklamować bądź cena wysyłki powoduje, że się nie opłaca. Tutaj sklep jest na miejscu i łatwo zareklamować. Ceny części do Eheima były na prawdę niskie, gdy takie brałem. Do tego mają tam w sklepie oryginalny katalogi w którym bez problemu można znaleźć naszą konkretną część. No i bakterie Prodibio, których ampułka wystarcza na 1000l za kilka złotych.
Pozdrawiam. | |
|
| |
dawiddav
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Pią 22 Lis 2013, 07:15 | |
| - FanMalTanWi napisał:
- dawiddav napisał:
- FanMalTanWi napisał:
- dawiddav napisał:
Tak sklep istnieje i ma się myślę całkiem dobrze, cały czas wprowadzamy nowe produkty oraz sprowadzamy coraz rzadsze gatunki ryb , roślin i krewetek . Zastanawia mnie - nawet nie wiem jak to nazwać ??? Brak jakiejkolwiek - wiary w handel ? - nie , to po prostu chyba tępa ignorancja. Zapytałem, bo byłem tam pierwszy raz w tamtym tygodniu i nie miałem pojęcia jak było i czy dalej jest otwarty. Salon całkiem spoko, dużo gatunków ryb i krewetek, tylko ceny trochę rozczarowały, ale nie jest najgorzej ogólnie jak dla mnie 4/5! Gdy ktoś mało zarabia i niskie ceny będą za wysokie... Odwieczny problem Polaka .. Jeśli chcesz coś mieć czego nigdy nie miałeś ,zacznij robić coś czego nigdy nie robiłeś. A może uwzględnisz fakt, że ktoś jest uczniem/studentem i jeszcze nie zarabia, tak jak to jest w moim przypadku? A ceny porównuje ogólnie, bo jeśli chodzi o Opole to są takie same, lecz w Strzelcach Opolskich już są niższe. | |
|
| |
Tinker bell
Liczba postów : 188 Dołączył : 25/04/2012 Skąd : Opole
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Pią 22 Lis 2013, 18:04 | |
| Nie zapominajcie o rencistach, emerytach, kombatantach wojennych i honorowych dawcach krwi !!!
Może i w Strzelcach jest taniej, ale jak doliczysz droga tam i z powrotem czy nie będzie już drożej? | |
|
| |
dawiddav
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Nie 24 Lis 2013, 19:59 | |
| Coś w tym jest. Wie ktoś ile jest do najbliższego przystanku MZK i jak się nazywa? | |
|
| |
Robert M.
Liczba postów : 7 Dołączył : 24/01/2012 Skąd : Opole
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Nie 24 Lis 2013, 20:06 | |
| Chyba 15stka przystanek pużaka-brzozowa jakies 100m | |
|
| |
Corvus Albus
Liczba postów : 8 Dołączył : 23/09/2012
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Nie 24 Lis 2013, 20:09 | |
| Z centrum też wygodnie trójką dojedziesz. | |
|
| |
Tinker bell
Liczba postów : 188 Dołączył : 25/04/2012 Skąd : Opole
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Nie 24 Lis 2013, 21:04 | |
| | |
|
| |
Maniek
Liczba postów : 59 Dołączył : 04/02/2012 Skąd : Opole
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Sob 11 Sty 2014, 12:32 | |
| - FanMalTanWi napisał:
- dawiddav napisał:
- FanMalTanWi napisał:
- dawiddav napisał:
Tak sklep istnieje i ma się myślę całkiem dobrze, cały czas wprowadzamy nowe produkty oraz sprowadzamy coraz rzadsze gatunki ryb , roślin i krewetek . Zastanawia mnie - nawet nie wiem jak to nazwać ??? Brak jakiejkolwiek - wiary w handel ? - nie , to po prostu chyba tępa ignorancja. Zapytałem, bo byłem tam pierwszy raz w tamtym tygodniu i nie miałem pojęcia jak było i czy dalej jest otwarty. Salon całkiem spoko, dużo gatunków ryb i krewetek, tylko ceny trochę rozczarowały, ale nie jest najgorzej ogólnie jak dla mnie 4/5! Gdy ktoś mało zarabia i niskie ceny będą za wysokie... Odwieczny problem Polaka .. Jeśli chcesz coś mieć czego nigdy nie miałeś ,zacznij robić coś czego nigdy nie robiłeś. Nieładnie dzielić akwarystów na lepszych czy gorszych kierując się ich zarobkami. To znaczy, że kolega nastawia się na bogatszą część klienteli??? Ale chyba zarówno ci pierwsi jak i drudzy liczą każdy grosz (o ile nie bardziej ci drudzy), a w dobie konkurencji wybór należy od klienta. Przykład podejścia sprzedającego: byłem akurat w czasie wymiany świetlówek Philipsa Master T5, wchodzę do sklepu i widzę leżą dwie sztuki, pytam o cenę 30zł/szt, super biorę, po czym dowiaduję się, że świetlówki były używane przez pół roku, czyli można założyć połowę "żywota akwarystycznego" mają za sobą. Te same świetlówki nowe kupiłem, na zamówienie, w sklepie elektrycznym za uwaga 30 zł/szt. No i gdzie te konkurencyjne ceny, a może bogaty klient szastnie kasą bo co mu tam. A i mrożonki, i rybki nie są tańsze, o nie (kiedyś tak nie teraz) Pozdrawiam | |
|
| |
gregotsw
Liczba postów : 48 Dołączył : 17/01/2013 Skąd : Opole
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Wto 28 Sty 2014, 12:38 | |
| @Maniek
Akcesoria oświetleniowe w każdym salonie akwarystycznym są stanowczo za drogie. Chcesz kupić świetlówkę? Albo internet albo Castorama czy inne Obi. W Castoramie masz Philips Master T5 865 30W za jakieś 20zł.
Znajdź mi akwarystyczny gdzie dostaniesz świetlówki tanio? Zwłaszcza w salonach, nastawionych raczej na ryby takie produkty nie są i nigdy nie będą opłacalne.
@FanMalTanWi
Mam pytanie: Czy macie w ofercie Księżniczki z jeziora Tanganika? Zależy mi bardziej na Księżniczkach Pięknych(Neolamprologus pulcher). Szukałbym młodych(jakieś 6szt), tak aby się dobrały w parę. Fajnie by było jakby część była z innej hodowli, lub od innej "rodziny" - zamierzam założyć małą kolonię. Mam dwa akwaria - jedno 64l i jedno 300l. | |
|
| |
Maniek
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Wto 28 Sty 2014, 20:46 | |
| Kolego gregotsw Tak naprawdę to nie wiem co chciałeś powiedzieć w sprawie mojego postu. Mój post miał trochę inne przesłanie. Nie twierdziłem też, że istnieją inne tańsze sklepy akwarystyczne i takowych nie wyliczałem. A co do oświetlenia to może te, „zwłaszcza salony” – piękne słowo tyle, że nie adekwatne do owych – niech nie oferują produktów „powszechnego” użytku (czyt. nieakwarystycznych) skoro „są i nigdy nie będą opłacalne”, a oferują je po wyższych cenach. Tak pójdę do Castoramy czy innego Obi skoro dostanę ten sam produkt taniej. Prawdą jest też, że „salony” muszą przecież zarobić na utrzymanie tyle, że zwykły sklep elektryczny również. Ja spotkałem się ze sprzedażą komisową – bo nie można tego inaczej nazwać – dotyczącą konkretnego przypadku opisanego przeze mnie, w cenie artykułu nowego (to tak dla przypomnienia czego dotyczył, miedzy innymi, mój post). Dlatego też tak prężnie rozwija się branża sklepów internetowych, bo są tańsze. Najem, pracownicy i inne koszty związane z prowadzeniem sklepu stacjonarnego są zapewne niemałe, a to się musi zwrócić. Oczywiście każdy z nas dobrze wie co kupić przez sieć, a co w sklepie „za rogiem”. Nie twierdzę też, że sklepów stacjonarnych powinno zabraknąć. Wręcz przeciwnie, powinno ich być na tyle dużo, abyśmy mieli wolny wybór i jak najwięcej możliwości. Są to miejsca, w których nie tylko powinniśmy robić zakupy, ale też zdobywać wiedzę (a wiemy jak z tym jest), dzielić się własnymi doświadczeniami (jeżeli będzie raczył ktoś nas wysłuchać) i poszerzać grono kolegów akwarystów (jeśli takich napotkamy). Ale się rozmarzyłem. Pozdrawiam
| |
|
| |
gregotsw
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Wto 28 Sty 2014, 20:57 | |
| Czy jak sklep ma dany produkt w wysokiej cenie to ma wycofać ten produkt z oferty? Mamy wolny rynek, widocznie ta cena jest na tyle konkurencyjna że sklepowi się opłaca ją utrzymywać. Jak nie będzie schodzić to sklep cenę obniży.(o ile cena faktycznie jest tu problemem)
Dlaczego ta cena jest taka wysoka?Ponieważ sklep sprzedaje mało świetlówek i skupia się na klientach którzy albo nie mają rozeznania na rynku albo maja pilną potrzebę.(bo tylko tacy przychodzą tam po świetlówki - więc to chyba logiczne) Każdy inny(mający rozeznanie i gdy nie zależy mu na czasie) skieruje się do sklepu gdzie sprzedaje się świetlówki w dużych ilościach i dzięki temu po niskich cenach.(internet, markety)
Gdyby sklep wyszedł z ofertą tańszych świetlówek - byłby na tym stratny. Nie przełożyłoby się to na większą sprzedaż. Rynek lokalny nie jest wielki, podobnie jak zapotrzebowanie(lokalne) na akwarystyczne świetlówki. Nie widzę też za bardzo możliwości zmiany tego stanu rzeczy - tutaj pomóc mogłoby wejście na rynek sprzedaży internetowej... Tylko to jest sklep nastawiony na ryby, więc IMO nie ma to za bardzo sensu. Sprzedaż wysyłkowa rybek? Tutaj rynek też ograniczony. Wolę dobry sklep z rybami niż market ze sprzętem akwariowym. Tego nie pogodzisz.
Dlaczego piwo i alkohole na stacjach są drogie? Z tych samych powodów, na stację po alkohol przychodzi się z wygody(akurat jestem na stacji), albo z konieczności(święta, późne godziny nocne). Każdy kto ma więcej czasu i chęci kupi browara w markecie. Podobnie ze sklepami całodobowymi. Produkty mają drogie, ale jakoś schodzą? Widać jest zapotrzebowanie.
Prawa rynku. | |
|
| |
Maniek
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Sro 29 Sty 2014, 19:44 | |
| No tak, ja o akwarystyce, a kolega gregotsw o ekonomi, prawach rynku i o lubiących wypić To dlaczego sklepy akwarystyczne nie są otwarte w nocy Proszę przeczytać jeszcze raz mój pierwszy post, a nie będzie potrzeby zagłębiać się w tematy nie związane z naszym hobby. Chociażby dlatego, że się na tym nie znam. Chciałem zwrócić uwagę na sposób, nazwijmy to, zniechęcania innych forumowiczów do siebie, sklepu i akwarystyki. A i o świetlówkach opisałem tylko mój przypadek. Niech sklepy sprzedają w cenach jakie uważają dla siebie za stosowne, niech nie wycofują ze swojej oferty artykułów tylko dlatego, że ktoś uważa je za drogie. Co do chęci i czasu to uważam, że akwarystyka (chociaż Ty skupiłeś się na napojach %) wymaga obydwu, aby móc cieszyć się pięknym, zadbanym i zdrowym akwarium. Jeszcze raz proszę prześledzić dyskusję w temacie i wyrażenia jakich użyto. A ja znowu o akwarystyce Pozdrawiam | |
|
| |
gregotsw
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Sro 29 Sty 2014, 20:51 | |
| Sklep akwarystyczny to biznes. Żeby twierdzić inaczej, trzeba być bardzo naiwnym. To się nie zmieni. Ludzie pracują, sprzedają po to aby zarobić i to zarobić jak najwięcej. | |
|
| |
Maniek
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Pią 31 Sty 2014, 11:59 | |
| No i to jest to o czym mówiłem nie czytasz postów, a przynajmniej wybiorczo, bardzo wybiórczo. - gregotsw napisał:
- Sklep akwarystyczny to biznes. Żeby twierdzić inaczej, trzeba być bardzo naiwnym.
A ja napisałem wcześniej: - Maniek napisał:
- Prawdą jest też, że „salony” muszą przecież zarobić na utrzymanie tyle, że zwykły sklep elektryczny również.
Nie ma sensu ciągnąć w ten sposób tematu, kiedy mówi się o czymś innym, jeszcze raz powtórzę: - Maniek napisał:
- No tak, ja o akwarystyce, a kolega gregotsw o ekonomi, prawach rynku i ...
W końcu jest to forum o akwarystyce, a nie o ekonomii. Nie będę poprawiał sobie sobie statystyki postów w ten sposób bo się ktoś może zeźlić Pozdrawiam | |
|
| |
gregotsw
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! Pią 31 Sty 2014, 13:55 | |
| Także uważam, że nie ma o czym rozmawiać. W temacie o salonie akwarystycznym roztaczasz jakieś utopie o niskich cenach i konkurencji. Cały czas piszesz o cenach, coś wspominasz nawet na przykładach, dodajesz też kilka kwestii o poziomie zamożności. O akwarystyce tutaj nie napisałeś ani słowa.
Roztrząsałeś wątek wysokich cen i podejście sprzedającego, to Ci to wytłumaczyłem w prostych słowach co i jak.
Pozdrawiam. | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! | |
| |
|
| |
| Nowo otwarty salon Akwarystyczny w Opolu ! | |
|