| Podłoże na ziemi ogrodowej | |
|
|
Autor | Wiadomość |
---|
stówa
Liczba postów : 85 Dołączył : 23/12/2012 Skąd : Krapkowice
| Temat: Podłoże na ziemi ogrodowej Wto 01 Sty 2013, 13:14 | |
| Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś ma takie podłoże zrobione na bazie ziemi ogrodowej? I jak to w ogóle się sprawdza? Wiele jest na różnych forach o tym że niby dobre i takie tam, ale nie przekonuje mnie jakoś to do końca. Jakie są wasze opinie na ten temat? | |
|
| |
krzysiekh
Liczba postów : 25 Dołączył : 19/08/2012 Skąd : Olesno
| Temat: Re: Podłoże na ziemi ogrodowej Sro 02 Sty 2013, 23:17 | |
| Jedziesz śmiało z tematem, jak zrobisz to z głową, to wszystko gra Daj sobie tak (od dołu patrząc) węgiel, keramzyt (w siatce na wkłady do filtra, żeby było łatwo go wywalić przy zmianie aranżu), ziemia, moskitiera (zależy do upodobań, ciężko potem krzaki wyrywać), żwirek 1-3 mm albo 2-3mm. Wsio. Grubość dobierz sobie wedle uznania (tzn. miej na uwadze, żeby nie dawać np 15cm ziemi z tyłu, tylko podbij górkę keramzytem). | |
|
| |
stówa
| Temat: Re: Podłoże na ziemi ogrodowej Czw 03 Sty 2013, 15:38 | |
| A masz może zrobione akwarium , właśnie na ziemi? W necie jest na ten temat dużo, ale myślę i zastanawiam się czy to będzie dobry pomysł? Czy dozbierać kasy i kupić podłoże PRO SOLI. | |
|
| |
krzysiekh
| Temat: Re: Podłoże na ziemi ogrodowej Czw 03 Sty 2013, 15:57 | |
| Mam takie na ziemi założone i wszystko działa jak trzeba, chociaż jeśli planujesz jakiś trawnik porządny, to lepiej dozbieraj na amazonię | |
|
| |
stówa
| Temat: Re: Podłoże na ziemi ogrodowej Czw 03 Sty 2013, 17:37 | |
| A trawnik nie da rady na ziemi? w żuć fotkę zbiornika na ziemi | |
|
| |
krzysiekh
| Temat: Re: Podłoże na ziemi ogrodowej Czw 03 Sty 2013, 17:59 | |
| No ja się staram zagęścić z lileaopsis brasiliensis. Teoretycznie z e. parvula da radę, praktycznie pewnie też, ale w granulacie ma łatwiej z dostępem do nawozów, zaś w ziemi dopiero jak się przebije przez warstwę żwiru. Foto | |
|
| |
walher
Liczba postów : 61 Dołączył : 23/05/2012 Skąd : Kędzierzyn - Koźle
| Temat: Re: Podłoże na ziemi ogrodowej Wto 03 Gru 2013, 14:23 | |
| Pokusiłem się na założenie akw. właśnie na ziemi ogrodowej i oto moje spostrzeżenia: bez rewelacji - poprzednio na zwykłym żwirze było identycznie a nawet lepiej (im starsze podłoże tym lepiej). Co do ziemi to po 8 miesiącach: ukorzenianie kiepskie wręcz niektóre korzenie gniły. Dużo roboty z zakładaniem akwarium a efekt mizerny. Obecnie zmieniłem na JBL - substrat i manado i zobaczymy co będzie. Ja nie polecam ziemi - chyba lepiej już wydać 32 zł na 5 litrów JBP aquabasics i dać to pod żwir niż bawić się z "syfem" i ziemią. | |
|
| |
Adamtere
Liczba postów : 28 Dołączył : 07/05/2012 Skąd : Opole
| Temat: Re: Podłoże na ziemi ogrodowej Pią 23 Maj 2014, 11:36 | |
| Ja też się pokusiłem z uwagi na koszty, przed założeniem dużo czytałem. Mój zbiornik ma już ponad 2 lata i działa bez żadnych zmian w podłożu. Zastosowałem trochę gliny, keramzytu, torfu i ziemi. Na wierzch poszła siatka tynkarska, potem kilka cm żwirku nie płukanego 3-5 mm, a na koniec kilka cm płukanego troszkę drobniejszego. Wg mnie efekt rewelacyjny i ciągle działa. Zbiornik dodatkowo dostaje sole i CO2. Podczas wyrywania roślin "syfu" jest mniej niż w przypadku podłoży typu "Amazonia" (sprawdzone). Polecam eksperymentowanie z akwariami na ziemi, niski koszt a efekt doskonały i długotrwały - dotyczy zwłaszcza dużych zbiorników roślinnych. W moim przypadku efekt widać na zdjęciu poniżej. | |
|
| |
Emil_XXL
Liczba postów : 177 Dołączył : 07/08/2012 Skąd : Kędzierzyn-Koźle
| Temat: Re: Podłoże na ziemi ogrodowej Pią 23 Maj 2014, 22:35 | |
| Adam ty masz to na ziemi czy dopiero planujesz ziemie ? twoje akwarium jest naprawde niesamowite bo widziałem na własne oczy i myślę że można od ciebie się od ciebie jak to robisz? | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Podłoże na ziemi ogrodowej | |
| |
|
| |
| Podłoże na ziemi ogrodowej | |
|