Forum zrzeszające posiadaczy akwariów z nieco zaniedbanego pod względem tego hobby województwa opolskiego. Czas to zmienić! |
|
| nowe podłoże | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
kroni
Liczba postów : 191 Dołączył : 28/05/2012 Skąd : węgry
| Temat: nowe podłoże Wto 05 Cze 2012, 20:18 | |
| mam dość juz piachu,fajnie wygląda ale tylko to,poza tym słabo w nim cokolwiek rośnie .oprócz tego widze że moje akary pogubiły się bez roślin więc czeka mnie restart .ale to i dobrze. chcę zapodać żwir,zwykły,drobnoziarnisty a na górę keramzyt.czy jest to dobra opcja czy nie za bardzo?nie miałem do tej pory do czynienia z keramzytem dlatego pytam.zastosowałbym podłoże ale w moim portfelu mchy i wodorosty dlatego będzie old schoolowo. | |
| | | Mateusz89
Liczba postów : 731 Dołączył : 12/01/2012 Skąd : Gogolin
| Temat: Re: nowe podłoże Wto 05 Cze 2012, 20:20 | |
| Nie słyszałem by ktokolwiek stosował keramzyt na wierzch. Na pewno jest za lekki i nie wygodny. | |
| | | kroni
Liczba postów : 191 Dołączył : 28/05/2012 Skąd : węgry
| Temat: Re: nowe podłoże Wto 05 Cze 2012, 20:25 | |
| czyli dac go pod spód czy w ogóle zrezygnować z tej opcji? | |
| | | Mateusz89
Liczba postów : 731 Dołączył : 12/01/2012 Skąd : Gogolin
| Temat: Re: nowe podłoże Wto 05 Cze 2012, 20:30 | |
| Sam nie dawałbym go nawet pod spód. Ma denerwującą tendencję do wychodzenia. Ewentualnie jeżeli chcesz mieć spore nachylenie podłoża, można dać go w pończosze pod spód. Jeżeli mażą ci się zdrowe rośliny z żwirem możesz dać pod spód jakiś substrat albo ziemię. (Sam nigdy nie stosowałem ani jednego ani drugiego, ale sporo osób chwali). Oczywiście można mieć ładne bez substratu, ale trudniej. Oczywiście wcześniej poczytaj o tym. | |
| | | Tinker bell
Liczba postów : 188 Dołączył : 25/04/2012 Skąd : Opole
| Temat: Re: nowe podłoże Sro 06 Cze 2012, 11:25 | |
| zrezygnuj, keramzyt nadaje się jako złoże filtracyjne. ja mam dwie komory w supie zasypane keramzytem, może 0,5% z tego co tam jest ma tendencje do tonięcia, reszta pływa.
| |
| | | Lemini
Liczba postów : 3 Dołączył : 04/04/2014 Skąd : Opole
| Temat: Re: nowe podłoże Pią 04 Kwi 2014, 13:48 | |
| Dodaj na spód ziemię z gliną, na górę jakiś fajny żwirek to roślinki będą dobrze rosły. Tylko ziemi nie kupuj w markecie ogrodniczym, lepiej kup jakąś sprawdzona. Ja kupuję od Aqua-Ster - 3 zł za kilo. Poszukaj na nacie to ich znajdziesz. | |
| | | akwarysta77
Liczba postów : 154 Dołączył : 13/03/2012 Skąd : KĘDZIERZYN-KOŹLE
| | | | Sponsored content
| Temat: Re: nowe podłoże | |
| |
| | | | nowe podłoże | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|