|
| Paletki | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
stówa
Liczba postów : 85 Dołączył : 23/12/2012 Skąd : Krapkowice
| Temat: Paletki Pią 22 Lis 2013, 18:54 | |
| Witam. Chciałbym przedstawić swoje akwarium i początki z paletkami. Założone: 2013-09-14 Akwarium: 130x50x50 Pokrywa aluminiowa AQUABORO Oświetlenie:T8 1x38W JUWEL COLOR LITE ,T8 1x38W JUWEL DAY LITE Ogrzewanie: grzałka 200W FILTRACJA BIOLOGICZNA: 1x TETRA EX 700, 1x CHIŃCZYK FILTRACJA MECHANICZNA: ATMAN i gąbka PODŁOŻE: Piasek kwarcowy z CASTORAMY DEKORACJE: Gałązki z wierzby kręconej FLORA: Nurzeniec, annubias nana, nurzeniec olbrzymi, bolbitis FAUNA: RED MELON 6szt, Cierniooczek 2szt, neonki 7szt, razbora klinowa 10 szt, kosiarki 2 szt.
Ostatnio zmieniony przez stówa dnia Sob 23 Lis 2013, 13:00, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | stówa
| Temat: Re: Paletki Pią 22 Lis 2013, 18:58 | |
| W niedziele 2013-09-24, byłem w Chorzowie w NATURA DISCUS, Checkerboard, Red Brown, Pigeon | |
| | | w-2
Liczba postów : 142 Dołączył : 18/12/2011 Skąd : niby góry
| Temat: Re: Paletki Sob 23 Lis 2013, 11:57 | |
| Jaka kropla Amazonki??? Trzeba by poczytać gdzie występują ryby które wpuściłeś i obawiam się że palety nie będą chowały się w zdrowiu...razbory, kosiarki i najgorsze ciernooczek to Azja i tam nie powinne się znaleźć razem z paletami, a jak już hodujesz neony to nie 7 a 20 szt. Ponadto akwarium nie porywa wystrojem, dodaj gałęzi a z anubiasa zrób dwa klomby. Zamiast anubiasa lepiej by się prezentowały nurzańce i żabienice. Zielony filtr z lewej daje po oczach...dla mnie wiele do zmiany, za wiele. | |
| | | martin1403
Liczba postów : 225 Dołączył : 16/03/2013 Skąd : Zakrzow
| Temat: Re: Paletki Sob 23 Lis 2013, 12:48 | |
| To jest przykładowa Amazonka Zdjęcie z neta.
| |
| | | stówa
| Temat: Re: Paletki Sob 23 Lis 2013, 13:01 | |
| Już nie nazywa się amazonka lepiej wam? A wystrój,według uznania każdy lubi co innego. Paletki dobrze się chowają nawet ikre już miały. | |
| | | knudson
Liczba postów : 368 Dołączył : 18/12/2011 Skąd : Opole
| Temat: Re: Paletki Sob 23 Lis 2013, 14:56 | |
| Zmiana nazwy nie pomogła, wszystkie uwagi kolegi w-2 nadal aktualne. Moim zdaniem: zostań przy paletach, resztę ryb oddaj. Kup ze dwa gatunki żabienic, wywal anubiasy i będzie dużo lepiej. Dobrze by zrobił jakiś solidniejszy korzeń, może jakieś nieduże otoczaki. Amazonka to dalej nie będzie, ale będzie lepiej.
Nasuwa się pytanie: czemu tak wielu ludzi idzie na łatwiznę? W Polsce jest taki ogrom dostępnych gatunków z każdego biotopu, a dalej są takie kwiatki że ryby od sasa do lasa w jednym akwarium. Ryby z kompletnie róznych biotopów - mieczyki, bocje, skalary, pyszczaki w jednym baniaku i zawsze jeden argument - bo mi się tak podoba i każdy lubi co innego! A, i jeszcze: przecież nie zdychają. Nie jestem jakimś biotopowym purystą-krzyżowcem i wiem że do niczego nikogo nie zmuszę, ale do cholery jasnej - jest w czym wybierać i na czym się wzorować. Forów tematycznych jest od groma, więc wiedza jest łatwo i szeroko dostępna, tylko korzystać. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Paletki | |
| |
| | | | Paletki | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |