| Kiryski opis i zachowanie | |
|
|
Autor | Wiadomość |
---|
Adriana111
Liczba postów : 16 Dołączył : 22/02/2012
| Temat: Kiryski opis i zachowanie Czw 23 Lut 2012, 14:01 | |
| Czesc! Czy ktos z was wie jak rozroznic plec kiryskow? Czytalam wiele wypowiedzi na ten temat ale najczesciej pisze ze tylko doswiadczeni hodowcy potrafia je rozroznic Mam 3 kiryski spizowe ktore czasami na zmiane ze tak powiem ,,tancza'' ze soba po calym akwa wyglada to niesamowicie czy ktos wie co one wtedy moga robic? co to oznacza? | |
|
| |
trofek
Liczba postów : 60 Dołączył : 16/02/2012 Skąd : Strzelce Opolskie
| Temat: Re: Kiryski opis i zachowanie Czw 23 Lut 2012, 15:40 | |
| Przeważnie samice kirysków są trochę większe od samców i mają bardziej pękaty kształt. Obserwując u siebie tarło zauważyłem, że samica pływa po całym akwarium, przeciska się przez rośliny i tak składa ikrę. Samiec pływa cały czas za nią i zapładnia składaną ikrę. | |
|
| |
Zimna Zośka
Liczba postów : 49 Dołączył : 17/02/2012 Skąd : Kędzierzyn-Koźle/Kettering
| Temat: Re: Kiryski opis i zachowanie Czw 23 Lut 2012, 15:55 | |
| Cześć. Te ''tańce'' pewnie chodzi ci o ganianie sie po akwarium jeden za drugim, to normalne, sa to ryby stadne i tak sie ''bawią''( powinno się je trzymać 6 szt min, lepiej się w tedy czują) Co do płci to samica jest wieksza i pełniejsza wparti brzusznej, jeśli się myle niech ktoś mnie poprawi, bo nie hodowałem tych ryb od lat trofek uprzedziłeś mnie | |
|
| |
Adriana111
| Temat: Re: Kiryski opis i zachowanie Czw 23 Lut 2012, 16:11 | |
| nie nie ,,tance'' mam na mysli ze plywaja po calym akwa krecac razem koleczko wokol siebie tak mi robia co jakis czas od dobrych 2 lat | |
|
| |
trofek
Liczba postów : 60 Dołączył : 16/02/2012 Skąd : Strzelce Opolskie
| Temat: Re: Kiryski opis i zachowanie Czw 23 Lut 2012, 17:47 | |
| - Adriana111 napisał:
- nie nie ,,tance'' mam na mysli ze plywaja po calym akwa krecac razem koleczko wokol siebie tak mi robia co jakis czas od dobrych 2 lat
Właśnie tak to wygląda, ale szczególnie samiec tak tańczy wokół samicy. | |
|
| |
Adriana111
| Temat: Re: Kiryski opis i zachowanie Czw 23 Lut 2012, 18:38 | |
| tylko u mnie robia to przez kilka chwil i jak narazie przez te 2 latka nic nie wyszlo | |
|
| |
Topielec Admin
Liczba postów : 344 Dołączył : 29/11/2011 Skąd : Opole
| Temat: Re: Kiryski opis i zachowanie Czw 23 Lut 2012, 19:08 | |
| Brzmi to na typowe tarło, a przynajmniej próby. Pytanie tylko czemu nic z tego nie ma? Często w akwariach towarzyskich ikra kirysków szybko jest wyjadana przez współlokatorów, więc może musiałabyś dokładnie przyglądać się efektom tych tańców zaraz po. Ikra składana jest zwykle w kilku partiach w różnych częściach akwarium - na liściach, na korzeniach, na szybach. Zwykle wybierają niezacienione miejsca. | |
|
| |
Adriana111
| Temat: Re: Kiryski opis i zachowanie Sob 25 Lut 2012, 11:38 | |
| Ok spróbuje moze cos wylukam | |
|
| |
tadeoo2
Liczba postów : 10 Dołączył : 21/02/2013 Skąd : Rynarcice
| Temat: Re: Kiryski opis i zachowanie Pią 22 Lut 2013, 08:52 | |
| jeśli chodzi o płeć to samica jest znacznie większa i grubsza jeśli chcesz żeby złożyły ikre podmień dużo wody na świeżą i chłodniejszą tak żeby temperatura spadła do 18 jesli po pierwszej podmianie nie złożą to trzeba powtórzyć czasami kilka razy spiżowe najwięcej ikry składają na szybach
| |
|
| |
andy09
Liczba postów : 49 Dołączył : 29/08/2012 Skąd : Strzelce Opolskie
| Temat: Re: Kiryski opis i zachowanie Sro 30 Paź 2013, 20:51 | |
| Raczej nic z rozmnażania nie będzie dobrego, ryby muszą systematycznie odbywać tarło. Nie jest potrzebna woda o 18 stopniach, nigdy nie miałem tak chłodnej wody na hodowli , a wycierałem dziesiątki tysięcy kiryska. Z góry widać różnice bardzo wyraźnie. Samica jest większa i posiada duży brzuch. Pozdrawiam www.innesa.jasky.pl | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Kiryski opis i zachowanie | |
| |
|
| |
| Kiryski opis i zachowanie | |
|