Akwarystyczne Opole
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Forum zrzeszające posiadaczy akwariów z nieco zaniedbanego pod względem tego hobby województwa opolskiego. Czas to zmienić!

IndeksIndeks  Latest imagesLatest images  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  

Gupiki

Go down 
5 posters
AutorWiadomość
martin1403

martin1403

Male Liczba postów : 225

Gupiki Empty
PisanieTemat: Gupiki   Gupiki EmptyPią 29 Mar 2013, 15:53

Witam zakupilem dzisiaj 3 gupiki i jedzna samica ma czarną plama w okolicach odbytu dałem ją do kotnika.Moje pytanie kiedy urodzi.
Question
Powrót do góry Go down
apri cort

Liczba postów : 210

Gupiki Empty
PisanieTemat: Re: Gupiki   Gupiki EmptyPią 29 Mar 2013, 18:18

A moje pytanie: co zrobisz z młodymi...? Urodzi, gdy będzie gotowa, natury nie przyspieszysz.
Powrót do góry Go down
martin1403

martin1403

Gupiki Empty
PisanieTemat: Re: Gupiki   Gupiki EmptyPią 29 Mar 2013, 19:42

jak co zrobie wyhowie i oddam kolegą a co
Powrót do góry Go down
apri cort

Gupiki Empty
PisanieTemat: Re: Gupiki   Gupiki EmptyPią 29 Mar 2013, 20:44

A to, że rozmnażanie żyworódek i chów wsobny, czyli krzyżowanie spokrewnionych osobników prowadzi do otrzymywania coraz to słabszego, mniejszego potomstwa, deformacji kręgosłupa, podatności na różne infekcje. Jeśli już zależy ci na gupikach, to trzymaj same samce, będzie ładnie i kolorowo i nie będziesz niepotrzebnie "produkował" rybek, których w końcu już nikt nie będzie od ciebie brał. Jeśli masz duży i dobrze zarośnięty zbiornik to zostaw samicę w akwarium ogólnym. Przeżyją najsilniejsze i najsprytniejsze młode. Domowe rozmnażanie gupików to tak jak rozmnażanie piwnicznych kotów czy wsiowych kundelków. Rodzą się zwierzaki, które potem mają przekichane życie. Skończy się tak, że ty i twoi koledzy będziecie rozdawać ryby byle gdzie i byle komu i większość z nich i tak skończy w żołądkach większych ryb.
Powrót do góry Go down
kroni

kroni

Liczba postów : 191

Gupiki Empty
PisanieTemat: Re: Gupiki   Gupiki EmptyPią 29 Mar 2013, 20:51

amen
Powrót do góry Go down
knudson

knudson

Male Liczba postów : 368

Gupiki Empty
PisanieTemat: Re: Gupiki   Gupiki EmptySob 30 Mar 2013, 13:15

Myślę, że każdy na jakimś etapie odczuwał ekscytację, że mu się ryby mnożą. Niestety jest tak, że jest problem z młodymi. Nawet na gatunki mniej popularne, czy wręcz rzadkie, niełatwo znalależć nabywców. Zrób jak Ci radzi koleżanka, natura zrobi swoje.
Powrót do góry Go down
martin1403

martin1403

Gupiki Empty
PisanieTemat: Re: Gupiki   Gupiki EmptyNie 31 Mar 2013, 11:31

Dziekuje za odp postanowilem sobie dać spokój z rozmnazaniem .Do zamkniecia . Wesołych świąt Smile
Powrót do góry Go down
kroni

kroni

Liczba postów : 191

Gupiki Empty
PisanieTemat: Re: Gupiki   Gupiki EmptyNie 31 Mar 2013, 15:23

zawsze możesz załozyć drugi baniak z pielęgnicami i problem rozwiazany.heheheh
Powrót do góry Go down
martin1403

martin1403

Gupiki Empty
PisanieTemat: Re: Gupiki   Gupiki EmptyNie 31 Mar 2013, 15:39

E mam za mało mielsca w pokoju na 2 akwa Smile
Powrót do góry Go down
apri cort

Gupiki Empty
PisanieTemat: Re: Gupiki   Gupiki EmptyWto 02 Kwi 2013, 11:57

Ja tam mam baniak z pielęgnicami i nie muszę dorzucać gupików, co 3tyg jest tarło jednej z par, młode pływają kilka dni i są karmą dla pozostałych ryb . Smutne, ano smutne, ale nie mam czasu ani cierpliwości no odławianie i chowanie młodych. Zrobiłam to raz i w końcu oddałam maluchy za darmo, gdy miały po 3-4cm. Połowa poszła do sklepu, połowa do akwarysty z Kędzierzyna. Młode wolno rosną bez podawania żywego pokarmu, trzeba by hodować artemię, a to już nie dla mnie zabawa. Kotniki czy hodowle robactwa wodnego przy małych dzieciach to za duże ryzyko. Dla malucha ściągnięcie na siebie 10l zbiornika to 3 sekundy roboty...
Powrót do góry Go down
andy09

Male Liczba postów : 49

Gupiki Empty
PisanieTemat: Re: Gupiki   Gupiki EmptySro 30 Paź 2013, 21:07

Samica raz zapłodniona jest daje około 6-7 razy młode. Bardzo ważną rzeczą jest oddzielenie samic od samców w odpowiednim czasie. Jest to bardzo trudne i czasochłonne, ale jak dobierzemy dobrą parkę, to młode będą piękne.

W przypadku przegapienia tego momentu , samica zostaje zapłodniona przez najbardziej żywiołowego samca ,małych płetwach i przeważnie kiepskich kolorach. I mamy klops. Możemy dodać do niej pięknego samca , ale to już nie ma znaczenia. Ona i tak wyda młode po tym pierwszym samcu.

Pozdrawiam

www.innesa.jasky.pl

.
Powrót do góry Go down
martin1403

martin1403

Gupiki Empty
PisanieTemat: Re: Gupiki   Gupiki EmptyCzw 31 Paź 2013, 05:58

Dzięki za odp.ale teraz rozmnażam tylko krewety:) 
Powrót do góry Go down
Sponsored content

Gupiki Empty
PisanieTemat: Re: Gupiki   Gupiki Empty

Powrót do góry Go down

Gupiki
Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» Gupiki :)
» Gupiki x9