Akwarystyczne Opole
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Forum zrzeszające posiadaczy akwariów z nieco zaniedbanego pod względem tego hobby województwa opolskiego. Czas to zmienić!

IndeksIndeks  Latest imagesLatest images  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  

"Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym

Go down 
3 posters
AutorWiadomość
richelieu

richelieu

Male Liczba postów : 71

"Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym Empty
PisanieTemat: "Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym   "Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym EmptyPią 11 Sty 2013, 14:45

Witam, otóż mam pytanie do posiadaczy kubełków

Zainstalowałem w swoim akwa filtr Jbl e1501
Odpowietrzyłem go wg instrukcji, ale nadal słyszę co jakiś czas powietrzne "bąki"
Przechylałem na boki (w każdą możliwą stronę) to słyszałem jak zasysał powietrze, po drugim przechyleniu jest podobnie tzn. znów zassysa powietrze.

Drugą sprawą jest głośność filtra - tzn jaki dźwięk powinien wydawać filtr, żeby uznać go za cichy Smile
Obecnie tego JBL porównuję go do wiatraczka komputerowego - szum delikatny (poza "bąkami") ale słyszalny.

Poradźcie co robić?
Powrót do góry Go down
knudson

knudson

Male Liczba postów : 368

PisanieTemat: Re: "Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym   "Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym EmptyPią 11 Sty 2013, 15:52

Jeśli chodzi o głośnosc mojego egzemplarza e900, to śpię z głową ok. 30 cm od niego i go nie słyszę. Filtr trochę mniejszy i to ma znaczenie.
Zastanawiam się, czy Twoje 'bąki' nie biorą się ze zbierającego w rurce zasysajacej wodę powietrza. U mnie na zgięciu zbierało się powietrze i co jakis czas leciał 'bączek' Irytowało mnie to, więc zmieniłem ją i objawy ustały. Teraz tylko po starcie tak się dzieje, ale wystarczy potrząsnąć obudową filtra i po sprawie.
Powrót do góry Go down
firafix

Male Liczba postów : 58

PisanieTemat: Re: "Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym   "Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym EmptyPią 11 Sty 2013, 15:56

Myślę,że ten dźwięk to standarcik(mam taki sam kubełek Very Happy )nie jest to jakoś upierdliwe,
chyba że baniak masz w sypialni to... Smile
Co do "zasysania"-jeżeli ci nic nie cieknie na uszczelkach, to w trakcie pierwszego rozruchu tak będzie,
Póki co,wciśnij lewą dźwignię do oporu(do pokrywy)i pozwól aż powietrze samoczynnie ujdzie ,
u mnie po rozruchu przez 5-10 min coś tam mielił.
W złożach filtracyjnych jest dużo powietrza i zanim wszystko się usunie trochę to trwa.
Powrót do góry Go down
richelieu

richelieu

Male Liczba postów : 71

PisanieTemat: Re: "Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym   "Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym EmptyPią 11 Sty 2013, 16:09

Właśnie jeszcze raz sprobowałem go uruchomić - skróciłem węże, (ale i tak wcześniej zagięć nie było), poprzykręcałem mocno końcówki, przetrząsałem koszyki w kubełki - z gąbki trochę jeszcze baniek leciało to wcisnąłem. podpompowałem trochę. Lewa dźwignia, na ful Razz I będę czekał.
Cytat :
Myślę,że ten dźwięk to standarcik(mam taki sam kubełek )nie jest to jakoś upierdliwe,
chyba że baniak masz w sypialni to... Smile
O to mi chodziło Smile bo wszędzie piszą, że one są bezgłośne i człowiek myśli sobie nie wiadomo co. A w końcu tam coś telepie wodą. Mam go u siebie w pokoju, więc dziś pierwsza noc "sam na sam" Razz

Firafix - a zadowolony jesteś z tego kubła? Smile jakbyś go ocenił? dodam że trzymam go do 240l
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: "Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym   "Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym Empty

Powrót do góry Go down

"Pierwszy raz" z filtrem zewnętrznym
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
Akwarystyczne Opole :: Filtracja-
Skocz do: