| Moje akwa | |
|
|
Autor | Wiadomość |
---|
lider71
Liczba postów : 39 Dołączył : 14/01/2012 Skąd : Pakosławice,Nysa
| Temat: Moje akwa Wto 17 Sty 2012, 15:47 | |
| | |
|
| |
Mateusz89
Liczba postów : 731 Dołączył : 12/01/2012 Skąd : Gogolin
| Temat: Re: Moje akwa Wto 17 Sty 2012, 16:17 | |
| Czy kostka się jakoś rozwinęła ?
W pierwszym poście nie ma nic o nawożeniu azotem i fosforem. Nie mierzysz też fosforanów. Tak na moje oko właśnie dlatego rośliny nie szalały na starcie. Te granulaty chłoną fosfor jak gąbka.
Co do cięcia. Obcinałbym to tak by wyszło coś w stylu V taki prześwit między tymi kamieniami dodaje głębi.
No i staraj się bo trzeba wysłać jakąś reprezentację naszego forum na IAPLC 2012 :p | |
|
| |
lider71
| Temat: Re: Moje akwa Wto 17 Sty 2012, 16:29 | |
| Kostka niestety juz nie istnieje. Nic na poczatku nie ma o azocie i fosforze bo na starcie tylko potas akwa istniało ok 6mies nawożenie solami niestety nie rozwijało się tak jak chciałem | |
|
| |
Mateusz89
| Temat: Re: Moje akwa Wto 17 Sty 2012, 16:35 | |
| Moim zdaniem metoda na starcie tylko potas. Prowadzi najczęściej do glonarium. Wygłodzone rośliny nie rosną, a glony zawsze sobie coś tam znajdą. No daję na początku tylko potas ale przez tydzień albo trzy dni. Ja tam stosuję: na początku bez mikroelementów. Choć znów jest wiele dróg do ładnego akwarium. | |
|
| |
lider71
| Temat: Re: Moje akwa Wto 17 Sty 2012, 17:28 | |
| Nie wiem czy zauważyłeś że podłoże to Amazonia,więc rosliny nie mają prawa głodować.Jeżeli mówisz o nawożeniu w początkowej fazie na Amazoni to nie zgodze się z twoim zdaniem absolutnie | |
|
| |
Topielec Admin
Liczba postów : 344 Dołączył : 29/11/2011 Skąd : Opole
| Temat: Re: Moje akwa Wto 17 Sty 2012, 17:52 | |
| LT 250 wygląda tak jak podręcznikowe LT, przynajmniej wedle mojego wyobrażenia, tym bardziej jeśli ma być bezobsługowe Jakieś problemy z takim akwarium Cię spotkały? Na co uważać przy LT? Kosteczka zapowiadała się bardzo obiecująco, szkoda że nie udało się, mimo wydawało się solidnego podejścia. Teraz akwarium stoi puste? | |
|
| |
lider71
| Temat: Re: Moje akwa Wto 17 Sty 2012, 18:04 | |
| Akwa LT było bezobsługowe,przynajmniej moje.Prace przy akwa to jedynie dolewanie odparowanej wody i wyrywanie roślin zero jakichkolwiek kłopotów typu glony,powiem szczerze że miałem już w zyciu kilka akwari i kilka biotopów ale LT wspominam najlepiej,szkoda ze już nie istnieje,ale szkiełko nadal u mnie stoi i coraz częsciej zaczynam muśleć o powrocie do LT może na wiosne ,a w kosteczce mam teraz morskie ale jeszcz za wcześnie na pokazanie,akwarium na razie dojrzewa,ale na pewno je zaprezentuje. | |
|
| |
Mateusz89
| Temat: Re: Moje akwa Wto 17 Sty 2012, 18:05 | |
| - lider71 napisał:
- Nie wiem czy zauważyłeś że podłoże to Amazonia,więc rosliny nie mają prawa głodować.Jeżeli mówisz o nawożeniu w początkowej fazie na Amazoni to nie zgodze się z twoim zdaniem absolutnie
Zauważyłem ,że Amazonia. To co napisałem dotyczyło również Amazonii. Po tygodniu przy Amazonii jeden i Power Sand pod nią, testy pokazywały praktycznie zerowy fosfor. Możesz się nie zgadzać. Ja tylko piszę jak ja robię na starcie i co mi się sprawdza. Koniecznie pokaż nam kiedyś solniczkę i opowiedz o sprzęcie itd. | |
|
| |
lider71
| Temat: Re: Moje akwa Wto 17 Sty 2012, 18:17 | |
| Oczywiscie kazdy ma inne sprawdzone sposoby i z tym sie zgadzam,jak równiez z tym ze każdy ma prawo mieć swoje zdanie | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Moje akwa | |
| |
|
| |
| Moje akwa | |
|