| Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca | |
|
|
Autor | Wiadomość |
---|
HOLSON
Liczba postów : 114 Dołączył : 07/03/2012 Skąd : Kluczbork
| Temat: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca Nie 03 Cze 2012, 12:36 | |
| Witam
Może zacznę od początku.
W czwartek w tamtym tygodniu zabrałem się za zmianę wody, wyciągnąłem wszystko z akwarium, ryby wyłowiłem w piątek rano.
W piątek wieczorem miałem już kompletne i gotowe akwarium z nową dekoracją, podłączyłem filtry. Ryby weekend przesiedziały w mały akwarium i wiaderkach, aby woda się odstała.
W akwarium nie podłączałem grzałki także w wiaderkach jak i w dużym akwarium panowała temperatura pokojowa, w moim przypadku 23-24 stopnie.
Ryby zacząłem wpuszczać dzisiaj ok 13:00. Do łowienia ryb używam nieco mniejszej siatki niż powinienem żeby ryby nie zachlapały mi całego mieszkania.
Podczas wpuszczania Aequidens Rivulatus-a samca przewróciłem nogą małe wiaderko z wodą i odruchowo chciałem je złapać gdy zdjąłem rękę z siatki Akara wyskoczyła i z ok metra upadła na ziemię więc szybko wziąłem ją w rękę i wpuściłem do akwarium. Zdezorientowana/ogłuszona ryba wpadła do akwarium pływając w panice zaczęła rozbijać się o dekorację i po chwili leżała już "do góry nogami". Pysk otwarty, skrzela rozchylone i kompletnie białe i sztywne ciało. Zanim wydostałem ją z kamieni, w które się wbiła minęło trochę czasu.
Złapałem ją ręką odwróciłem "do góry kołami" i ok 2 cm poniżej pokryw skrzelowych w stronę jamy brzusznej zacząłem pukać palcem. Cykl powtórzyłem 4 razy po ok 10 sekund szybkiego energicznego uderzania palcem w korpus ryby. Po 4 serii ryba zaczęła oddychać i trzaskać ogonem. Wpuściłem ją do akwarium przez dobre 10-15 walki z czasem Akara zaczęła pływać po akwarium teraz ponad godzinę po masażu serca już zachowuje się naturalnie.
Musiałem się tym pochwalić bo pierwszy raz w życiu mi się coś takiego przytrafiło i jestem z siebie dumnyBig Grin Rivulatus-y miałem kiedyś, przez dłuższy czas poszukiwałem pary a teraz jak już je mam straciłbym samca. Ciężki temat.. :/
Ale wszystko się dobrze skończyło Smile Smile Smile
Dodam, że podobną sytuację widziałem na filmie na YT, gdzie facet podobnie do życia przywrócił pyszczaka i stąd taka a nie inna moja reakcja. | |
|
| |
Maniek
Liczba postów : 59 Dołączył : 04/02/2012 Skąd : Opole
| Temat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca Nie 03 Cze 2012, 18:54 | |
| Pierwszy raz o takim wyczynie słyszę. No cóż tylko gratulować zimnej krwi. PS. A usta - usta było bo nie piszesz, a to nic wstydliwego | |
|
| |
Tinker bell
Liczba postów : 188 Dołączył : 25/04/2012 Skąd : Opole
| Temat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca Nie 03 Cze 2012, 19:26 | |
| kurcze, Ty to masz zimną krew | |
|
| |
akwarysta77
Liczba postów : 154 Dołączył : 13/03/2012 Skąd : KĘDZIERZYN-KOŹLE
| Temat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca Nie 03 Cze 2012, 20:39 | |
| Witka pełen Szacun | |
|
| |
kroni
Liczba postów : 191 Dołączył : 28/05/2012 Skąd : węgry
| Temat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca Pon 04 Cze 2012, 08:08 | |
| | |
|
| |
HOLSON
| Temat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca Pon 04 Cze 2012, 16:41 | |
| Maniek Usta, usta hmm ciekawy pomysł ale w tamtej chwili nie wpadło mi to głowy | |
|
| |
mgrinch
Liczba postów : 246 Dołączył : 11/02/2012 Skąd : Chróścice
| Temat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca Pon 04 Cze 2012, 16:43 | |
| No i mamy pogotowie rybne Teraz będziesz prowadził szkolenia z pierwszej pomocy przedmedycznej Pozdrawiam | |
|
| |
HOLSON
| Temat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca Pon 04 Cze 2012, 16:54 | |
| heh szczerze mówiąc nie wiem ile w tym szczęścia a ile mojej zimnej krwi Jakieś 2-3 miesiące temu widziałem taki zabieg na jednym z filmów na YT, akwarysta podobnie zachował się w przypadku ryby z malawi i ryba wróciła do zdrowia. O tej zagrywce w sumie przypomniała mi dziewczyna, która była przy tej sytuacji także to raczej jej zasługa. Szukałem wczoraj tego filmu na YT ale bez skutku, jak znajdę to od razu dodam. | |
|
| |
Tinker bell
Liczba postów : 188 Dołączył : 25/04/2012 Skąd : Opole
| Temat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca Pon 04 Cze 2012, 18:55 | |
| może czas zmienić nick na forum na "dr House" | |
|
| |
Maniek
Liczba postów : 59 Dołączył : 04/02/2012 Skąd : Opole
| Temat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca Wto 05 Cze 2012, 19:30 | |
| No to masz fajną dziewczynę. | |