Akwarystyczne Opole
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Forum zrzeszające posiadaczy akwariów z nieco zaniedbanego pod względem tego hobby województwa opolskiego. Czas to zmienić!

IndeksIndeks  Latest imagesLatest images  SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  

Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca

Go down 
+2
Maniek
HOLSON
6 posters
AutorWiadomość
HOLSON

HOLSON

Male Liczba postów : 114

Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca Empty
PisanieTemat: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca   Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca EmptyNie 03 Cze 2012, 12:36

Witam

Może zacznę od początku.

W czwartek w tamtym tygodniu zabrałem się za zmianę wody, wyciągnąłem wszystko z akwarium, ryby wyłowiłem w piątek rano.

W piątek wieczorem miałem już kompletne i gotowe akwarium z nową dekoracją, podłączyłem filtry. Ryby weekend przesiedziały w mały akwarium i wiaderkach, aby woda się odstała.

W akwarium nie podłączałem grzałki także w wiaderkach jak i w dużym akwarium panowała temperatura pokojowa, w moim przypadku 23-24 stopnie.

Ryby zacząłem wpuszczać dzisiaj ok 13:00. Do łowienia ryb używam nieco mniejszej siatki niż powinienem żeby ryby nie zachlapały mi całego mieszkania.

Podczas wpuszczania Aequidens Rivulatus-a samca przewróciłem nogą małe wiaderko z wodą i odruchowo chciałem je złapać gdy zdjąłem rękę z siatki Akara wyskoczyła i z ok metra upadła na ziemię więc szybko wziąłem ją w rękę i wpuściłem do akwarium. Zdezorientowana/ogłuszona ryba wpadła do akwarium pływając w panice zaczęła rozbijać się o dekorację i po chwili leżała już "do góry nogami". Pysk otwarty, skrzela rozchylone i kompletnie białe i sztywne ciało. Zanim wydostałem ją z kamieni, w które się wbiła minęło trochę czasu.

Złapałem ją ręką odwróciłem "do góry kołami" i ok 2 cm poniżej pokryw skrzelowych w stronę jamy brzusznej zacząłem pukać palcem. Cykl powtórzyłem 4 razy po ok 10 sekund szybkiego energicznego uderzania palcem w korpus ryby.
Po 4 serii ryba zaczęła oddychać i trzaskać ogonem. Wpuściłem ją do akwarium przez dobre 10-15 walki z czasem Akara zaczęła pływać po akwarium teraz ponad godzinę po masażu serca już zachowuje się naturalnie.

Musiałem się tym pochwalić bo pierwszy raz w życiu mi się coś takiego przytrafiło i jestem z siebie dumnyBig Grin
Rivulatus-y miałem kiedyś, przez dłuższy czas poszukiwałem pary a teraz jak już je mam straciłbym samca. Ciężki temat.. :/

Ale wszystko się dobrze skończyło Smile Smile Smile

Dodam, że podobną sytuację widziałem na filmie na YT, gdzie facet podobnie do życia przywrócił pyszczaka i stąd taka a nie inna moja reakcja.
Powrót do góry Go down
Maniek

Male Liczba postów : 59

PisanieTemat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca   Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca EmptyNie 03 Cze 2012, 18:54

Pierwszy raz o takim wyczynie słyszę. No cóż tylko gratulować zimnej krwi.

PS. A usta - usta było bo nie piszesz, a to nic wstydliwego Wink
Powrót do góry Go down
Tinker bell

Tinker bell

Male Liczba postów : 188

PisanieTemat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca   Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca EmptyNie 03 Cze 2012, 19:26

kurcze, Ty to masz zimną krew Smile

Powrót do góry Go down
akwarysta77

akwarysta77

Male Liczba postów : 154

PisanieTemat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca   Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca EmptyNie 03 Cze 2012, 20:39

Witka pełen Szacun Very Happy
Powrót do góry Go down
kroni

kroni

Liczba postów : 191

PisanieTemat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca   Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca EmptyPon 04 Cze 2012, 08:08

bohater
Powrót do góry Go down
HOLSON

HOLSON

PisanieTemat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca   Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca EmptyPon 04 Cze 2012, 16:41

Maniek
Usta, usta hmm ciekawy pomysł Very Happy ale w tamtej chwili nie wpadło mi to głowy Razz
Powrót do góry Go down
mgrinch

mgrinch

Liczba postów : 246

PisanieTemat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca   Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca EmptyPon 04 Cze 2012, 16:43

No i mamy pogotowie rybne Smile
Teraz będziesz prowadził szkolenia z pierwszej pomocy przedmedycznej Smile

Pozdrawiam
Powrót do góry Go down
HOLSON

HOLSON

PisanieTemat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca   Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca EmptyPon 04 Cze 2012, 16:54

heh
szczerze mówiąc nie wiem ile w tym szczęścia a ile mojej zimnej krwi Very Happy

Jakieś 2-3 miesiące temu widziałem taki zabieg na jednym z filmów na YT, akwarysta podobnie zachował się w przypadku ryby z malawi i ryba wróciła do zdrowia. O tej zagrywce w sumie przypomniała mi dziewczyna, która była przy tej sytuacji także to raczej jej zasługa.

Szukałem wczoraj tego filmu na YT ale bez skutku, jak znajdę to od razu dodam.
Powrót do góry Go down
Tinker bell

Tinker bell

Male Liczba postów : 188

PisanieTemat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca   Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca EmptyPon 04 Cze 2012, 18:55

może czas zmienić nick na forum na "dr House" Laughing
Powrót do góry Go down
Maniek

Male Liczba postów : 59

PisanieTemat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca   Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca EmptyWto 05 Cze 2012, 19:30

No to masz fajną dziewczynę.
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca   Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca Empty

Powrót do góry Go down

Akara Pomarańczowopłetwna - masaż serca
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
Akwarystyczne Opole :: Choroby ryb, leczenie, zapobieganie-
Skocz do: