Forum zrzeszające posiadaczy akwariów z nieco zaniedbanego pod względem tego hobby województwa opolskiego. Czas to zmienić! |
|
| Witam jestem nowy | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
16pawel25
Liczba postów : 3 Dołączył : 07/01/2016 Skąd : Zdzieszowice
| Temat: Witam jestem nowy Czw 07 Sty 2016, 17:35 | |
| Witam wszystkich. Mam na imię Paweł, mam 28 lat, akwarystyką zajmuję się od około 18 lat. Mój główny zbiornik z racji na ograniczone miejsce to była standartowa 112L z półokrągłą szybą frontową. Ryb miałem wiele zaczynając od tych najbardziej popularnych po pielęgnice. Teraz z racji mojej pracy założyłem właśnie małe akwarium 25L z przeznaczeniem na Bojownika Syjamskiego. A jako że od sierpnia 2015 mieszkam w nowo wybudowanym domu mam już zakupione Akwarium 600L ( 200x50x60 ). Na pewno nie raz zapytam o poradę dotyczącą właśnie tego większego zbiornika. Pozdrawiam wszystkich Akwariomaniaków | |
| | | knudson
Liczba postów : 368 Dołączył : 18/12/2011 Skąd : Opole
| Temat: Re: Witam jestem nowy Czw 07 Sty 2016, 19:36 | |
| Witaj na forum. Zdradzisz co planujesz w tych 600l trzymać? | |
| | | 16pawel25
| Temat: Re: Witam jestem nowy Sro 13 Sty 2016, 20:38 | |
| No więc tak, 600L jest czały czas można powiedzieć w fazie projektów... Jak kolwiek głupio to zabrzmi muszę coś wymyślić żeby było to akwarium jak najmniej obsługowe. Tzn z racji mojej pracy ( praca za granicą) jesteś w stanie poświęcić temu zbiornikowi ok. 4-6 godzin tygodniowo głównie w weekend ( czasami oczywiście więcej czasu jeśli będzie tego wymagało akwarium) Na początek myślałem o brzankach. Jeżeli ktoś był w palmiarni w Gliwicach to zrobili tam 4 mega akwaria i w jednym są właśnie brzanki. Myślę żeby dać tam kilka rodzai brzanek i wrzucić jakieś rośliny.... Na razie nie mam pomysłu jakie i w jakich ilościach. a drugi mój pomysł to było Malawi z tym że obawiam się że będę miał za mało czasu. Jednak Brzanka nie jest tak wymagająca jak "pyszczak". A moim Marzeniem było by zrobić takie roślinne akwarium z prawdziwego zdarzenia, ale na to przyjdzie jeszcze czas. | |
| | | knudson
Liczba postów : 368 Dołączył : 18/12/2011 Skąd : Opole
| Temat: Re: Witam jestem nowy Sro 13 Sty 2016, 23:41 | |
| Trochę mnie zaskoczyłeś :-) Zwykle jak ktoś stawia taki litraż to paletki, skalary albo Tanganika/Malawi. Powodzenia i czekamy na prezentację jak już stanie. | |
| | | 16pawel25
| Temat: Re: Witam jestem nowy Czw 14 Sty 2016, 18:39 | |
| Tak jak kolego mówiłem niestety pracuję za granicą i wydaje mi się że nie poświęciłbym wystarczająco dużo czasu bardziej wymagającym rybą. Nie ma co ukrywać że brzanki są mniej wymagające niż wspomniane przez ciebie paletki czy też malawi. Na miejscu w PL jest tylko moja żona, która nie chętnie będzie zaglądać do mojego akwarium a co więcej na pewno nie zrobi nic ponad wrzucenie jedzenia rybką. Więc tak jak powiedziałem poprzednio ładny holender by mi się marzył. Na razie mam 25 litrowy poligon dla roślin, który w sumie też co świeżo wystartował chciałbym tam w takim "nano akwarium" sprawdzić kilka porad/rozwiązań kolegów z innych for. Na pewno gdyby poszło coś nie tak to łatwiej będzie my wystartować i odbudować taką małą 25 niż 600. A wstępnie 600 chcę zacząć budować/zakładać/startować koło marca kwietnia. Na pewno pochwalę się tym na forum | |
| | | wbopole
Liczba postów : 3 Dołączył : 28/01/2016 Skąd : Opole
| Temat: Re: Witam jestem nowy Czw 28 Sty 2016, 14:50 | |
| Witam. Jestem Wojtek. Akwarysta od dziecka z dość długą przerwą. Wcześniej posiadałem zbiornik ok 120l, zaczynając na gupikach i skalarach na malawi kończąc. Z przyczyn niezależnych musiałem zlikwidować, jednak tęskniąc po latach założyłem małe 25 litrowe akwarium praktycznie roślinne i neonowe. Jestem w trakcie rozglądania się za większym zbiornikiem bo korci... Stąd też zainteresowanie tym forum. Poszukuję zestawu 250-300l, tylko nie naroznego. A co będzie dalej zobaczymy | |
| | | zduczek
Liczba postów : 4 Dołączył : 06/07/2016 Skąd : wronki
| Temat: Re: Witam jestem nowy Sro 06 Lip 2016, 12:10 | |
| Witaj Wojtek! | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Witam jestem nowy | |
| |
| | | | Witam jestem nowy | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |