| stała podmiana wody | |
|
|
Autor | Wiadomość |
---|
Tinker bell
Liczba postów : 188 Dołączył : 25/04/2012 Skąd : Opole
| Temat: stała podmiana wody Nie 02 Lut 2014, 20:39 | |
| Od jakiegoś czasu bije się z myślami o stałej podmianie wody. Nawet poczyniłem niewielkie kroki w tym kierunku i prowizoryczna instalacja już od kilku dni hula. Przeszukuje sieć i jak na razie to mam remis - tyle samo opinii za i przeciw. Jakie są wasze zdania na temat stałej podmiany?
| |
|
| |
Mateusz89
Liczba postów : 731 Dołączył : 12/01/2012 Skąd : Gogolin
| Temat: Re: stała podmiana wody Nie 02 Lut 2014, 20:48 | |
| Jak rozwiązałeś instalację stałej podmiany wody?
Czy standardowo masz przelew górny do kanalizacji? Czy do akwarium lejesz mieszaninę RO/kran czy samą wodę prosto z sieci?
Duże znaczenie za pewne ma typ akwarium w którym ma być taka podmiana robiona. Jeżeli woda która jest dolewana ma parametry takie jakie chcemy utrzymywać w akwarium to jestem jak najbardziej za taką podmianą.
W tym momencie w żadnym prowadzonym przeze mnie akwarium nie ma takiej instalacji.
Pozdrawiam. | |
|
| |
Tinker bell
| Temat: Re: stała podmiana wody Czw 06 Lut 2014, 17:15 | |
| by pass na powrocie wody z sampa, uzupełnianiem wody zajmuje się automat. Kranowit, lanie mieszanki RO/kran jak na razie nie ma sensu przy by-pasie, jak by był przelew w sumpie to jak najbardziej Święty Gral akwarystyki | |
|
| |
mgrinch
Liczba postów : 246 Dołączył : 11/02/2012 Skąd : Chróścice
| Temat: Re: stała podmiana wody Czw 06 Lut 2014, 19:32 | |
| Tinker wstaw fotki bo pewnie nie tylko ja jestem ciekawy jak masz to zrobione. | |
|
| |
Tinker bell
| Temat: Re: stała podmiana wody Pią 07 Lut 2014, 16:00 | |
| jak posprzątam w szafce | |
|
| |
akwarysta77
Liczba postów : 154 Dołączył : 13/03/2012 Skąd : KĘDZIERZYN-KOŹLE
| Temat: Re: stała podmiana wody Pią 07 Lut 2014, 18:10 | |
| Ja też z miłą chęcią to obejrzę jak to wygląda | |
|
| |
Tinker bell
| Temat: Re: stała podmiana wody Pon 10 Lut 2014, 18:08 | |
| to bardzo prosta konstrukcja: na powrocie z pompy jest założony bay-pass jaki można kupić w AquaMedic i wężykiem 6/4 jest spuszczana woda do kanału. Za pomocą czujnika poziomu cieczy (model CP-2 firmy Elektron z Zielonej Góry) i elektrozaworu jest dolewka tego co poszło w kanał - i o to cała filozofia. Odpływ jak i przyłącz do wody mam doprowadzone do szafki. Za ilość wylewanej wody na początku był odpowiedzialny regulowany kroplownik Gardena, ale na skutek, że w wodzie są drobiny szybko jego wydajność spadała i ostatecznie zatkał się. Teraz na końcówce wężyka jest założony zacisk, którym można regulować ilość zrzucanej wody. Cały czas gdzieś z tyłu głowy krąży pomysł, żeby wywiercić otwór w boku sumpa, który byłby podłączony do kanalizy. W tedy można zrezygnować z czujnika poziomu cieczy i elektrozaworu, a sam układ byłby prostszy i mniej podatny na awarie.
Wszystko wymaga jeszcze dopracowania. | |
|
| |
mgrinch
Liczba postów : 246 Dołączył : 11/02/2012 Skąd : Chróścice
| Temat: Re: stała podmiana wody Pon 10 Lut 2014, 20:50 | |
| No niby prosta konstrukcja ale w momencie gdy musisz pociągnąć rury odprowadzające i doprowadzające wodę przez połowę domu to już nie takie łatwe | |
|
| |
andy09
Liczba postów : 49 Dołączył : 29/08/2012 Skąd : Strzelce Opolskie
| Temat: Re: stała podmiana wody Wto 16 Gru 2014, 19:19 | |
| Stała podmiana wody powoduje , że ryby nie rosną tak jak powinny. To stwierdzenie wysuwam na podstawie swoich doświadczeń w swojej hodowli. Na początku niby wszystko było dobrze, ale po datach które pisze na każdym zbiorniku wynikało jasno, że czas od ikry do wielkości handlowej został wydłużony. Obecnie stosuję podmianę w/g zeszytu, 20-25 % systematycznie co kilka dni. Ilość dni zależna od obsady zbiornika i gatunku ryb. Pozdrawiam www.innesa.jasky.pl... .. . | |
|
| |
Mateusz89
Liczba postów : 731 Dołączył : 12/01/2012 Skąd : Gogolin
| Temat: Re: stała podmiana wody Wto 16 Gru 2014, 20:17 | |
| Ciekawe spostrzeżenie andy09, czy pozostałe czynniki są stałe dla obu przypadkach? Zapraszam w czwartek na spotkanie akwarystów w Opolu, warto również o tym podyskutować.
Pozdrawiam Mateusz Bekiersz | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: stała podmiana wody | |
| |
|
| |
| stała podmiana wody | |
|